Lakók megfigyelése – társasházkezelők büntetése

Lakók megfigyelése – társasházkezelők büntetése

Lakók megfigyelése – Svédországban

Európai Adatvédelmi Testület, 2020. december 17. napján megjelent határozata: 

Kiszabott bírság: 300.000,-  SEK (10.771.000,- Ft )

Megsértett rendelet:  GDPR rendelet 6. cikk (1) bekezdés f) 

Az indoklás: 

A svéd adatvédelmi hatóság 300 ezer svéd korona összegű közigazgatási bírságot szabott ki egy társasházkezelővel szemben, a kezelésében lévő egyik bérházban történt jogellenes videomegfigyelés miatt.

A svéd adatvédelmi hatósághoz (DPA) panasz érkezett a Uppsalahem lakáscéghez tartozó bérházban 2020. február 14-25 közötti időszakra vonatkozóan a kihelyezet kamerarendszer miatt. 

A társasház kezelő szervezet a társas – apparmanház egyik lakóját ért korábbi zaklatások miatt úgy döntött, hogy megfigyelőrendszert telepít, a zaklatott lakó emeletén. A Társasházkezelő cég abban hibázott, hogy a szóban forgó kamerát úgy állították be, hogy a felvételeken nem csak a zaklatott lakó, hanem a panaszos lakó ajtaja is látszott. A felvételeken nem csak az ajtók kerültek rögzítésre, hanem a kinyitáskor a lakás belsejébe is betekinthetett az, aki a felvételeket visszanézte. 

A társasház úgy vélte, hogy nem csak a lakónak érdeke a magántulajdon védelme zaklatók ellen, hanem neki is, ezért alkalmazta ezt a megoldást. Azonban nem járt el kellő körültekintéssel. 

Az Adatfelügyelőség az GDPR rendelet 58. cikk (2) bekezdése és a 83. cikk alapján döntött, az Adatvédelmi rendelet 6. cikk (1) bekezdés f) pontjának megsértése miatt, s a bírságot a teljes incidens kivizsgálása után 300 ezer svéd koronában szabta ki. 

Cikk: https://edpb.europa.eu/news/national-news/2020/300000-sek-fine-against-housing-company_hu  – 2021.01.13.

Terka