Ügyfél adatok biztonságának a fontossága – 460 000 euróért

Ügyfél adatok biztonságának a fontossága – 460 000 euróért

Nemzeti Adatvédelmi Testület, 2021. január 13. napján megjelent sajtóközleményében az alábbiakat jelentette meg: 

Kiszabott bírság:   1.900.000 PLN  (kb. 150.000.000,- Ft,)

Megsértett rendelet:  GDPR alapelvei

Az indoklás: 

Lengyel DPA a Virgin Mobile Polska (Lengyelországban működő mobiltelefon-szolgáltató) cégre a Személyes Adatvédelmi Hivatal (UODO) elnöke 1,9 millió PLN (460 000 EUR) bírságot szabott ki a feldolgozott adatok biztonságát biztosító megfelelő technikai és szervezési intézkedések hiánya miatt. 

Az UODO kijelentette, hogy a vállalat megsértette az adatok titkosságának és az elszámoltathatóságnak a GDPR-ben lefektetett elveit. A Virgin Mobile nem ellenőrizte rendszeresen és mindenre kiterjedően az általa feldolgozott adatok biztonsága érdekében tett lépéseit. Csak szúrópróba szerűen néztek meg egy-egy folyamatot. Nem végeztek továbbá teszteket annak kiderítésére, hogy a vevők adatai biztonságban vannak-e a társaságnál a tevékenység folytatása során. Volt eset, amikor kihasználva a rendszer sebezhető pontjait, illetéktelen személy adatokat nyert ki néhány ügyfélről. Ennek az incidensnek a nyomán kezdődött az átfogó vizsgálat a Virgin Mobile – nál. A Társaság nem értett egyet a  UODO-val, mert úgy vélte, mindent megtett  az adatok védelmében. A Felügyelet azonban úgy ítélte meg, hogy az ellenőrzések nem voltak átfogóak, mindenre kiterjedőek és rendszeresek. 

A bírság kiszabásakor az UODO a jogsértést az ügyfelekkel szembeni rendkívül káros hatásra tekintettel súlyosnak és magas kockázatúnak ítélte. Továbbá az incidens kivizsgálásakor megállapította, hogy nagy mennyiségű adatot is el tudtak volna vinni a Társaságtól a hosszú ideig fennállt „kiskapu” miatt. 

Enyhítő körülményként a Hivatal az eljárás során a jó együttműködést és az incidenst követően a gyors hibaelhárítást hozta fel.  Tekintettel azonban a jogsértések mértékére és súlyosságára, az UODO úgy ítélte meg, hogy aránytalan lenne más jogorvoslati lehetőségeket alkalmazni. A bírság célja itt is az volt, hogy megakadályozza a társaság hasonló gondatlanságának elkövetését a jövőben.

Cikk: https://edpb.europa.eu/news/national-news_hu  2021.01.14.

Portfolio caption

Terka