Az arcfelismerési technológia korlátozható?

Az arcfelismerési technológia korlátozható?

Az Európa Tanács az arcelismerő rendszerek egyre nagyobb térhódítása miatt „iránymutatásokat” tett közzé, korlátozásokat szorgalmaz alkalmazásuk terén.

Az emberi jogi szervezet javaslata, hogy ez a rendszer ne legyen alkalmazható egy személy kinézetére vonatkozó egyéni vonások megfigyelésére és annak rögzítésére. (Ilyen pl: bőrszín, nem, faj, etnikai származás, életkor, egészség, társadalmi helyzet)

Ezen túlmenően a 47 tagállamból álló emberi jogi szervezet közölte, hogy további tiltásra tesz javaslatot, miszerint egyes cégek alkalmaznak már olyan felismerő technológiát, mely az érzelmeket, személyiségjegyeket és a belső érzéseket is felismeri, majd ezt egy rendszerben elhelyezve megadja az adott személy pillanatnyi állapotát. Úgy vélik, hogy ez jelentős kockázati tényező a foglalkoztatás területén is.

Portfolio caption

Az ajánlások a törvényalkotóknak és a kormányoknak szólnak.

Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára leszögezte: „Több esetben az arcfelismerés kényelmes lehet, hiszen segít eligazodni a mindennapi életünk akadályaiban” – de, hozzátette: „A legrosszabb esetben veszélyezteti alapvető emberi jogainkat, ideértve a magánszférát, az egyenlő bánásmódot és a megkülönböztetés-mentességet, felhatalmazva az állami hatóságokat és másokat életünk fontos szempontjainak figyelemmel kísérésére és ellenőrzésére.” Különösen aggályát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy ezeket a rendszereket gyakran tudomásunk és beleegyezésünk nélkül alkalmazzák.

Úgy véli, hogy a kiadott irányelvek biztosítják az emberek személyes méltóságának, emberi jogainak és alapvető szabadságainak védelmét, beleértve személyes adataik biztonságát is ”- tette hozzá.

A strasbourgi székhelyű szervezet kifejtette azt is, hogy álláspontjuk szerint nem szabad megengedni, hogy ezeket az arcfelismerő rendszereket ellenőrizhetetlen környezetben használják. Ezek alatt például a bevásárlóközpontokat érti, ahol akár ezt biztonsági célokra használják. Megtiltaná az Európa Tanács a rendszer alkalmazását az iskolákban is.

Természetesen, ezek a rendszerek hasznosak is lehetnek olyan helyen, ahol ez feltétlenül az emberek biztonságát szolgálná, gondol a bűnüldöző szervek titkos arcfelismerő technológiáira, a közbiztonság fenntartása érdekében, ahol a rendszer alkalmazását pontos dokumentálással végeznék.

Az Európa Tanács szerint demokratikus vitára, a további elemzésig pedig moratóriumra lehet szükség.

 

PrivSec Report cikk:  https://gdpr.report/news/2021/01/29/council-of-europe-calls-for-restrictions-on-the-use-of-facial-recognition-technology/  2021.02.02.

Terka