Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni együttműködése

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni együttműködése

Az EU – Egyesült Királyság adatvédelmi határozati javaslata napokon belül várható.

Az Európai Bizottság várhatóan napokon belül javaslatot tesz az Egyesült Királyságnak az adatvédelemmel összefüggésben a további együttműködésről.

Ez a lépés lenne az első lépés az Európai Unióban, amely elismeri az Egyesült Királyság adatvédelmi rendszerét, az Európai Uniós állampolgárok adatvédelmi jogainak védelmében. Ha ezt elfogadják, garantálva lenne az adatok szabad áramlása az EU és az Egyesült Királyság között, miután a féléves türelmi időszak júniusban lejár.

Ez a lépés nagy megkönnyebbülést jelentene az Egyesült Királyságban élő vállalkozók számára. Ők ugyanis jelenleg is előrevetített költségekkel kell, hogy számoljanak. Például a szerződéseikbe erre vonatkozó záradékokat kellene beépíteniük, ami mindenképpen plusz költségeket vonna maga után.

A New Economics Foundation és az UCL European Institute nevű szervezet novemberben közzétett jelentése szerint az Egyesült Királyság vállalkozásainak teljes költsége elérheti az 1,6 milliárd fontot, ami nagyon számottevő.

Az Európai Bizottság javaslata alapján  megfogalmazott adatvédelmi elvekről szóló a döntéshez az Európai Adatvédelmi Testület véleménye és a tagállamok jóváhagyása szükséges azonban, mielőtt azt teljes mértékben elfogadják és életbe léptetik.

https://www.grcworldforums.com/data-protection-and-privacy/eu-uk-data-adequacy-decision-proposal-expected-within-days/878.article- 2021.02.16.

 

Terka