Spanyolország 15 millió eurós bírsága

Spanyolország 15 millió eurós bírsága

Az Európai Unió Bírósága 15 millió eurós (5,4 milliárd forint) pénzügyi büntetést szabott ki Spanyolországra.  Az indoklásból kitűnik, hogy Spanyolország azért kapta ezt a nagy bírságot, amiért nem fogadta el az Európai Bizottság (EK) irányelvét a személyes adatok védelméről. A bíróság határozatába arra is kitért, hogy nem csak a nagy bírságot kell kifizetnie az országnak, hanem Madridnak naponta 89 000 eurót (32 millió forint) kell fizetnie, amíg nem tesz eleget a szabályokban foglalt  szabályoknak, továbbá nem pótolja elmaradását.

A spanyol kormány két határidőt is elmulasztott az adatvédelem területén. Az egyiket 2018 májusában, a másikat 2019 márciusában.  Az Európai Bizottság szerint elmulasztották az EK rend nemzeti jogba történő beépítését. Ezt 2020 májusában lezárult bizonyítási eljárás végéig sem tették meg.

Spanyolország azt mondta a bíróságnak, hogy nem tudta elfogadni azt az irányelvet, amelyik a bűnüldöző szervek által a bűncselekmények megelőzése vagy felderítése során kezelt személyes adatok védelméről szól, a nemzeti kormány és parlament akkori tevékenységét korlátozó „rendkívüli intézményi körülmények” miatt.

A kormány kisebbséggel rendelkezett a képviselőházban, és csak az új kormány megalakulásáig foglalkozott a mindennapi adatvédelmi tevékenységgel. Az EK irányelv nemzeti jogba történő átültetése ezért késett.

A február 25-i ítéletben a bíróság kijelentette, hogy Spanyolország nem teljesítette kötelezettségeit.

Ez volt az első eset, amikor egyidejűleg egy nagy összeget és továbbá napi büntetést is kiszabtak. Ez a végzés tükrözi a jogsértés súlyát és időtartamát – közölte a bíróság.

https://www.grcworldforums.com/data-protection-and-privacy/spain-fined-15m-for-failing-to-adopt-data-protection-directive/955.article 2021.02.28.

Terka