Bírság jogosulatlan hitelminősítésért

Bírság jogosulatlan hitelminősítésért

A norvég adatvédelmi hatóság 10 000 EUR (3,5 milliárd forint) pénzbírsággal sújtotta az Aquateknikk AS-t, amiért jogi ügyletre hivatkozva hitelminősítést végzett egyes magánszemélyeknél.

Egy magánszemély panaszára indult meg az eljárás a norvég takarmányozással foglalkozó céggel szemben. A panaszos elmondása alapján hitelminősítési/pénzügyi átvilágítási eljárást kezdeményezett nála, holott semmilyen kapcsolata nem volt a céggel.

Tudnunk kell, hogy eleve minden személyes adatkezelésnek nyomós jogalapjának kell lennie. A hitelminősítés egy különleges ebből a szempontból, mert megkülönböztetett szabályok vonatkoznak rá.

Egy hitelminősítési/pénzügyi átvilágítási eljárás során a cég számos különböző forrásokra támaszkodva gyűjti össze az adott ügyfél személyes adatait, annak érdekében, hogy meg tudja állapítani, hogy mennyire valószínű, hogy az illető képes lesz fizetni azt, amivel tartozik, vagy ez alapot tud szolgáltatni egy esetleges nagyobb pénzösszegű ügylet megkötéséhez. Ezen eljárás során képet kap a cég az ügyfél adósság és jövedelem arányáról, kifizetéseiről, kölcsöneiről is.

Az ügy kivizsgálása során az adatvédelmi hatóság megállapította, hogy a panaszos pénzügyi átvizsgálására a cégnek nem volt semmilyen jogalapja, s ezt az általános adatvédelmi rendelet követelményeinek megsértésével hajtották végre.

Az adatvédelmi hatóság elmondta, hogy számos panasz érkezik hozzá a hitelminősítésekkel/pénzügyi átvilágításokkal kapcsolatban, és azt látja, hogy sok szervezet nem ismeri kellően az ebben az esetben alkalmazandó szabályokat. Az ilyen típusú esetek súlyos bűncselekményeknek minősülnek, és az ilyen jogsértésekért az adatvédelmi hatóság súlyos bírságot szab ki.

https://edpb.europa.eu/news/national-news_en –  (2021.03.15.)

Terka